Pensioen

Pensioensparen

De kranten staan er vol van: de pensioenen staan onder druk. De kans bestaat dat je wettelijke pensioen niet zal volstaan om je levensstijl na je pensionering te behouden. Door aan pensioensparen te doen, doe je zowel nú als later voordeel. Aanvullend pensioensparen wordt immers gesteund door de overheid. Op het bedrag dat je elk jaar spaart, realiseer je het jaar nadien een belastingvermindering van 30%. Je spaart dus voor later, maar geniet nu al elk jaar een belastingvoordeel. Hoe vroeger je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer je dus ook elk jaar kunt besparen op je belastingen en hoe groter je voordeel of rendement op termijn zal zijn.

Met een verzekering kies je voor meer zekerheid over je rendement. Op elke storting die je doet kan je rekenen op een gegarandeerde interestopbrengst. Je rendement kan eventueel jaarlijks worden verhoogd met een variabele deelneming in de winst, afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar en van de ontwikkeling van de financiële markten. Zo kun je een mooie totale opbrengst genieten.

In 2021 kun je zelf je maximumbedrag kiezen. Kies je expliciet voor het fiscale maximum van 1.270 euro, dan geniet je op je stortingen een belastingvermindering tot 25%. Maak je geen keuze, dan is je fiscale maximumbedrag 990 euro. En je geniet op je stortingen een belastingvermindering van maximaal 30%. De keuze voor het fiscale maximum van 1.260 euro moet je wel jaarlijks expliciet aan KBC doorgeven.

Op het totale gespaarde bedrag wordt een voordelige eindbelasting geheven. Dat gebeurt in principe op je 60e verjaardag via de anticipatieve heffing. Start je met pensioensparen na je 55e verjaardag, dan gebeurt de heffing 10 jaar na de start van het contract. Houd er rekening mee dat de fiscale behandeling afhangt van je individuele omstandigheden en in de toekomst kan veranderen.

Meer diensten van uw KBC-Verzekeringsagent.

ONTDEK WAARMEE MERCELIS VERZEKERINGEN U KAN HELPEN!